Shanghai One East Plaza Project
Shanghai, China

Client

Brookfield (current)

Size

166,770 m2

Challenge

In collaboration with UA Design, Benoy is honoured to be tasked with designing this brand new Shanghai landmark for the owners, Greenland Hong Kong (former) and Brookfield China (current). Covering an area of approximately 166,770 m2, the project is comprised of 4 Grade A office buildings, mixed-use commercial annexes, commercial blocks and diverse indoor and outdoor spaces. With the aim of introducing a different business pattern to the densely built commercial complexes in Shanghai, the Shanghai One East Plaza project reflects the contemporary urban characters of Shanghai, which are inclusive, pioneering and diversified, demonstrating the unique Shanghai culture.

Solution

The commercial blocks create a leisure and entertaining environment and will become the centre of in-person activities for local residents and business promotions in the future. In addition, the commercial space distributed below and above ground connects with the sunken square, and the underground commercial space is creatively designed to connect the food court with the sunken square, making the space more interesting while elevating the mall to a higher standard.

The design allows easy access from the entrances of the commercial blocks to the nearby roads for pedestrians. Residents in the north side pass through the square in the west side, while customers in the northern drop-off area walk directly into the commercial annexes. After passing through the sunken square in the south side, pedestrians are drawn towards the central square, which leads to the clustered commercial blocks, appreciating different views along their paths. The commercial blocks have a seamless connection with the towers while serving as a hub for people headed in various directions, providing a pleasant and diverse journey for pedestrians in all weathers.

Based on the design concept of Braided Huangpu River” for the façades, the design team ingeniously interweave the commercial annexes with the office towers to enhance the overall image. The four towers with differing heights are located near the border of the plot, providing a beautiful view of the river integrated with the skyline. Two of the towers are higher than the other buildings, overlooking traffic flows in all directions. The other two towers stand alone and are connected underground, making them stand out among the buildings. The four towers and the annexes are interwoven to create diverse enclosed areas, with places for the public to carry out community activities amidst beautiful landscapes, below ground, at ground level, and on the rooftop. The ingenious design of the rooftop gardens follows the principles of sustainable and low-carbon design.

Result

While combining organic design concepts and project positioning, Benoy thoughtfully considered the modern Shanghai culture from a unique perspective. In every inch of the project, the Huangpu River is fully integrated with its surrounding environment through design details such as the seamless connectivity of diverse indoor and outdoor spaces, structuring and framing views and allowing pedestrians to appreciate various scenery along the paths. This project is designed not only to erect international buildings along the Bund, but also create an open, interactive and mobile public space reflective of local characteristics.

Return to Projects
2 DSF0669 Pano
2 DSF0086 Pano
2 DSF0319
2 DSF0059
2 DSF0077
DSCF0240
Hero DJI 0769
DJI 0586
2 DSF0669 Pano
2 DSF0086 Pano
2 DSF0319
2 DSF0059
2 DSF0077
DSCF0240
Hero DJI 0769
DJI 0586