Service
Architecture, Masterplanning, Interior Design
Sector
Mixed-use, Retail, Transport
Client
Sun Hung Kai Properties
Size
110,000m2

A ‘Stadium for retail’

Set in the heart of the Guangzhou’s Central Business District, Parc Central opened in 2016 as China’s new ‘Stadium for retail’. Developed on the site of a former square, Parc Central embodies the future of civic space and public realm design.

It will introduce a multi-level, above and below ground retail concept which will integrate with the surrounding landscape.

As a true Transit Oriented Development, the 110,000m2 scheme also establishes a new public transport interchange for Guangzhou. Seamlessly connected above and below ground, Parc Central will be accessible via China’s metro system and bus network and is linked by walkways to the district’s neighbouring developments.

Urban park experience

With a green, undulating landscape, the scheme will introduce visitors to a new shopping, entertainment, dining and lifestyle concept.

The vision is to create a destination where business and community mix together in an environment rich in character and distinct to Guangzhou.

The heart of the development is the partially covered, sunken garden which is surrounded by green walls and verdant walkways. The multi-level retail and dining podium has been developed to overlook and integrate with this landscaped area, making Parc Central a compelling addition to the cityscape of Guangzhou.

Symbolic architecture

The eye-catching architecture is inspired by the symbolic Chinese ‘Double fish’ and has been brought to life as a steel monocoque roof structure. Covered with EFTE roof panels and programmable LED lighting system, the development can throughout the year.

Benoy’s Interior Design Team has also introduced this geometry, with fluid ceiling cove forms and uninterrupted joinery, along the void edges.

A neutral colour palette of white and reconstituted stone will create a natural background for the mall, showcasing its tenants and their merchandise to maximum effect.

Designed with sustainability in mind, Parc Central’s environmental performance is also enhanced through the addition of a rainwater collection system and low-E glass façades.