Architecture, Interior Design
Mixed-use, Retail, Commercial
CapitaLand, CapitaLand Mall Asia and CapitaLand Mall Trust

Creating an urban oasis

Westgate is the most recent addition to Singapore’s Jurong Lake District.

A recipient of a Building and Construction Authority (BCA) Green Mark Platinum award, this mixed-use, retail and commercial development has established a vibrant new heart for this up-and-coming location. Embracing the city’s commitment to green design, the scheme incorporates open civic spaces, flowing streams and living walls.

Located in the centre of the Jurong Lake District, Westgate taps into the commercial potential of western Singapore. The seven-storey shopping mall, which features Singapore’s largest thematic outdoor playground in a mall, is also connected to a 27-storey commercial tower so creating a complete destination for work, life and play.

As the only development to offer connections to the Jurong East MRT Station and future bus interchanges, vital linkage points to Changi Airport and the city centre, Westgate has capitalised on the site’s accessibility and the opportunity to attract commuters and residents.

Diffusing the boundary

To give the development a softer edge, the designers at Benoy broke the mass of the retail podium down into seven, smaller blocks. The concept resulted in multiple pedestrian access points along the main façade, each connecting to the various major transportation hubs.

The fine grain architecture, green walls, sky gardens and landscaped terraces reinforce the design ideal both visually and spatially.

Continuing the green theme, the heart of Westgate is ‘The Courtyard’. Conceived as a semi-outdoor street it acts as an urban park for the community.

The low-rise precinct was imagined as a lively shopping street and now offers an idyllic setting amidst gardens, sculptural installations and spaces for artistic expression and public performance.

Adapting the design to ensure year-round enjoyment, the area is covered with a series of overlapping glass canopies which allow natural daylight in whilst keeping the rain and burning sun out.

Embracing the landscape

The relationship to the surrounding landscape was a major consideration for Benoy when designing Westgate; the Team strived to capture the very essence of the area within the architecture. 

Throughout the retail arcade, water elements were introduced as an attractive and practical device to unite the many different public spaces and morph them into a serene yet interesting, ultimately navigable outdoor environment.

Exotic shrubbery and feature palms, both inside and out, create striking visual statements and serve to complete the Westgate experience.